Вибір богів олімпійських - вони це читали найбільше

Archive for 01/05/16

Передбачення Айзека Азімова

Автор : Єжова Тетяна
Новрічна мішура, мерехтіння ялинкової гірлянди, чарівний "Лускунчик" П.І.Чайковського, очікування дива, тихо падає сніг... Найкращий час почитати цікаву книгу. 

Так і хочеться зануритися у захоплюючий сюжет або, скажімо, пірнути у твір, який дасть поживу для розуму, налаштує на роздуми, наприклад, у гарну науково-популярну книгу. 

Пропонуємо, шановні аргонавти, прочитати книгу Айзека Азімова "Генетичний код". У ній Азімов докладно розповідає  простою та зрозумілою мовою про відкриття ДНК - носія спадкових характеристик всього живого,  говорить про складні функції клітин, хромосом, білків. Книга написана у формі захоплюючої розповіді про революцію в молекулярній біології, завдяки якій людина опинилася на порозі безмежних можливостей.

По-справжньому дивовижним є те, що передбачення багатьох напрямків науки геніальним вченим-просвітником в середині минулого століття, сьогодні вже не є фантастикою, а активно розробляються вченими і втілюються у життя.

Неймовірно, що книга "Генетичний код" написана не в минулому році, а в 60-х роках минулого століття (1963 р.). Припущення автора виявилися вірними і сучасна наука досягла в них вже таких успіхів, про які автор навіть не зважився помріяти вголос.

До речі, Айзек Азімов народився у новорічні дні - 2 січня 1920 року. Азімов (його справжнє ім'я Ісаак Озімов) – письменник-фантаст, популяризатор науки, біохімік. Автор близько 500 книг, насамперед у жанрі наукової фантастики ("Я робот", "Камінь у небі", "Самі боги" тощо), та в інших жанрах: фентезі, детектив, гумор, а також науково-популярних (у самих різних областях - від астрономії і генетики до історії та літературознавства).

Айзек Азімов - справжня легенда «золотого століття» американської фантастики. Майже все своє життя він присвятив літературі: понад чотириста книг, включаючи спеціальні дослідження та науково-популярні роботи, вийшли з-під його пера. Справа, звичайно, не в кількості, є серед фантастів і більш плодовиті. Але, на відміну від більшості своїх колег, Азімов генерував оригінальні ідеї, кожна з яких була здатна породити цілий напрямок у науковій фантастиці.

З кінця п'ятдесятих років Азімов багато займався популяризацією науки. Він створив багатотомну «Енциклопедію інтелігентної людини», яка охоплює матеріал - від космології, кібернетики, хімії до історії, філософії та коментарів до Шекспіра.

У 1965 році Азімов був удостоєний спеціальної премії «Х'юго-65» за кращу фантастику усіх часів. Його стали називати «королем наукової фантастики».

Деякі терміни з його творів - robotics (робототехніка, роботика), positronic (позитронний), psychohistory (психоистория, наука про поведінку великих груп людей) - міцно увійшли в англійську та інші мови.

В англо-американській літературі Азімова разом з Артуром Кларком і Робертом Хайнлайном відносять до «Великої трійці» письменників-фантастів.

Про приголомшливу працездатность Азімова ходили легенди. На початку січня 1990 року, коли йому виповнилося 70 років, він був автором або редактором 445 книг, ще два десятки книг готувалося до друку. Важко назвати хоча б одну галузь знань, в якій би він не проявив себе.

Азімов писав не тільки художні твори, у нього є безліч праць наукового характеру: «Життя та енергія» (1962), «Біографічна енциклопедія науки і техніки» (1964), книга з еволюційної теорії «Джерела життя» (I960), «Людське тіло» (1963), «Всесвіт» (1966) та інші.

Крім досліджень в галузі точних наук - фізики, кібернетики, астрономії, математики - він не менш захоплено писав статті і в галузі гуманітарних знань - біології, географії, філософії.

Серед численних нагород Азімова варто відзначити титул «Великий майстер», який йому присудила Асоціація американських письменників-фантастів. Побратими по перу охоче віддають належне цікавим ідеям Азімова.

Більш того, виказують навіть побожне ставлення до фантаста! «Клянуся святим Айзеком...» – це фрагмент тиради темпераментного робота-письменника Зейна Горта, одного з центральних героїв повісті Фріца Лейбера "Срібні яйцеглави".

Ще більш виразно таке ставлення - в оповіданні "Ялинка для всіх" болгарина Васіла Димитрова (новорічному фантастичному жарті за Айзеком Азімовим).

Рекомендуємо прочитати також:

Айзек Азімов "Кінець вічності"

 

Дивіться також:

Офіційний сайт http://www.asimovonline.com/asimov_home_page.html
Айзек Азімов (біографія, твори, статті, цитати) http://www.azimov.net.ru/llb-sa-avtor-8/
Твори Айзека Азімова http://flibusta.is/a/656?order=a
Твори Айзека Азімова http://www.e-reading.by/bookbyauthor.php?author=1363

 Felici navigatione!

 Єжова Т.М., завідувач бібліотеки
 


- Copyright © Книжкова Одіссея - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -