Вибір богів олімпійських - вони це читали найбільше

Автор : Єжова Тетяна 21 грудня 2015 р.

Шановні аргонавти! Безумовно, ви знаєте, що найкоротший день 22 грудня.
Цей день називають днем зимового сонцестояння, так? Можна подумати, що у цей день найраніший захід Сонця...

Але виявляється, що це міф – найбільш ранній захід трапляється не 22 грудня, а на пару тижнів раніше. Точна дата залежить від широти місцевості. Зокрема, для широти 46.63 градусів, на якій знаходиться м. Херсон, найбільш рано Сонце заходить 12 грудня, а найпізніший схід Сонця - 2 січня.

Чому ж це відбувається?

Найраніший захід Сонця відбувається не в день зимового сонцестояння через невелику розбіжність між нашими годинами і «сонячним часом». День, який ми вимірюємо за нашими годинниками, складає рівно 24 години, а «сонячний день» - ні.

Сонячний день вимірюється за обертанням Землі - це час, який потрібно Сонцю, щоб повернутися на той меридіан, на якому ви перебуваєте. Іншими словами, в перші дні після 22 грудня день збільшується, але зміщується на більш пізній час по годинах.

Якщо більш детально, то причина криється в нерівномірності наростання прямого сходження Сонця протягом року. Взимку Земля ближче до Сонця і швидкість її руху по орбіті більше. Тому взимку кутова швидкість переміщення Сонця по екліптиці на 3,4% більше середньої. Це число - подвоєне значення ексцентриситету орбіти Землі. Крім того, пряме сходження Сонця відраховується уздовж екватора, а річний рух Сонця відбувається уздовж екліптики. Обидва ці фактори і викликають нерівномірність наростання прямого сходження Сонця. 

Річний рух Сонця відбувається назустріч його добового руху. Отже, взимку добовий рух Сонця трохи повільніше, ніж влітку. Проміжок часу між двома верхніми кульмінаціями Сонця (істинна сонячна доба) взимку більше 24 годин на 30 секунд. Згадаймо, що швидкість ходу годинника "підігнана" до середньої за рік швидкості руху Сонця, тобто до середньої за рік тривалості істинної сонячної доби.

Припустимо тепер, що протягом декількох днів схилення Сонця не змінюється. Тоді тривалість дня залишається постійною, але момент верхньої кульмінації, а разом з нею і моменти сходу і заходу кожен день зміщуються на більш пізній термін по годинах. У дні близько сонцестояння схилення Сонця змінюється дуже повільно. У перші сім днів після сонцестояння збільшення відмінювання "не компенсує" зміщення сходу і заходу на більш пізній строк по годинах. Тому й виходить, що "день приростає з вечора".


Аналогічна ситуація має місце і влітку, але дещо менш виражена.


Час сходу і заходу Сонця для Херсону (або для іншого населеного пункту) зручно представлено на сайті "365.wiki" - Сонячному календарі для заданої широти, а більш точно, до секунд, - на сайті "Восход Солнца".

Прочитати про рівняння часу - різницю між середнім та істинним сонячним часом, можна на сайті "Астрономічні досліди".

До того ж навчитися користуватися графіком сходу і заходу Сонця протягом року та самостійно визначати тривалість дня, враховуючи схилення Сонця, ви, шановні аргонавти, зможете, якщо  завітаєте до бібліотеки Академічного ліцею та прочитаєте книгу Я. Перельмана "Занимательная астрономия".

 Felici navigatione!

 Єжова Т.М., завідувач бібліотеки


Напишіть відгук

Підписатися на повідомлення | Підписатися на коментарі

- Copyright © Книжкова Одіссея - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -